Om coaching

“Coaching – er det ikke noget amerikansk, pop-smart noget?”

Selvom coaching som disciplin efterhånden har eksisteret i mange år, er der stadig mange i Danmark, som er skeptiske, eller måske bare ikke ved, hvad det lidt smarte engelske ord “coaching” egentlig dækker over. Her er min udlægning – coaching ifølge bravehearts:

 

Du har svarene – jeg har spørgsmålene

Coaching handler om at stille de rigtige spørgsmål, siger Sofia Manning, som jeg er uddannet hos, så rigtigt. En coach’s rolle er nemmelig præcis det – at stille spørgsmål – og dernæst at LYTTE rigtigt grundigt til, hvad der bliver sagt. Ingen hokus-pokus – kun mine spørgsmål og dine svar.

Det betyder, at jeg som coach ikke sidder med de rigtige svar eller nogen som helst dagsorden for, hvad du skal mene eller gøre. For kun du ved, hvad der er rigtigt for dig. Du er ekspert i dig selv. Til gengæld  har jeg de rigtige spørgsmål til at skabe refleksion, indsigt og afklaring. Og til at udfordre dig og støtte dig i at se nye, kreative handlemuligheder.

Det betyder også, at det der DIG, der skal gøre arbejdet – både ved at tage ansvar for samtalernes indhold og mål, og ved at lave målrettede hjemmeopgaver mellem sessionerne.

 

Fokus på dine styrker
Jeg er stærkt inspireret af positiv psykologi – og det vil du mærke i min coaching.

Hvor psykologi traditionelt handler om at behandle problemer og mistrivsel, fokuserer den positive psykologi på, hvordan vi kan opnå større trivsel og glæde ved at dyrke det, der allerede fungerer.

Det handler ikke om at ignorere problemer og udfordringer, men nærmere om et fokusskifte. For med et fokus på dine styrker og ressourcer kommer du ganske enkelt nemmere i mål – og du har det sjovere undervejs.

 

Hvilke historier fortæller du?

Min coaching tager også afsæt i den narrative tilgang. Det betyder, at jeg mener, at dine selvskabte historier og personlige “sandheder” er afgørende for, hvordan du ser på verden, på dig selv i verden, og på dine muligheder i verden omkring dig. Har du for eksempel den opfattelse, at du ikke er dygtig nok til at få dit drømmejob, så vil du blive ved med at leve op til den “sandhed”, indtil du bliver opmærksom på den og vælger en anden.

“Uanset om du tror, at du kan, eller ikke kan, så får du ret”, sagde Henry Ford.

Jeg mener, at han har ret. Heldigvis vælger vi selv, hvad vi vil tro på – og jeg hjælper dig med at blive kvit med de historier og overbevisninger, der hæmmer dig, så du kan leve det liv, du har lyst til.

 

Er du stadig i tvivl om, om coaching kan gøre en forskel for dig?

Så se International Coach Federation’s undersøgelse af fordelene ved at bruge en coach – resultaterne taler for sig selv! Den uafhængige undersøgelse er foretaget af PricewaterhouseCoopers.